Memenin herhangi bir bölgesinde normal dokularına göre anormal şekillerde olan şişlik, sertlik, yumru ya da kabarıklık gibi parçalara memede kitle adı verilir.
Memede kitle oluşumun birden fazla nedenleri vardır. Kadınlar meme bölgesinde bir kitleye denk geldikleri zaman kanser olma korkusuna kapılırlar.
Ancak memede görülen her kitle kanser olduğu anlamına gelmez. Bu kitlerle kimi zaman basit kistler kimi zaman da iyi huylu tümörler olabilir.
Fakat şunu da unutmamak lazımdır ki; kitle görüldüğü zaman kanser olma ihtimalini de aklınızın bir köşesinde bulundurmanız gerekir.
Günümüzde hem ülke hem de dünya genelindeki durumlara bakıldığı zaman memede kitle oluşumu oldukça yaygın bir durum olarak karşılanır.
Hatta oluşan kitlelerin %80 civarı iyi huylu olup herhangi bir tehlike arz etmezler. Kitlelerin birkaç türü olabilir. Çıkış nedenlerinde de pek çok farklı etmen söz konusu olur.
Her yaş grubu kadında kitleye sıkça denk gelebilir. Ancak menopoz başlangıcı döneminde memede kitle görülme olasılığı daha üst seviyelere çıkar.
Memede oluşan kitleler genellikle içi sıvı dolu olacak şekilde belirir. Bazen içinde hava ya da yarı sıvı olarak oluştuğu da görülür.
Kitle oluşumunda bazen tedaviler gerekir bazen de gerekmez. Buna her zamana alanında uzman olan hekimler tarafından karar verilir.

Memede Kitle Oluşumunun Nedenleri Nelerdir?

Memede kitle oluşumunda çok sayıda faktör bulunur. Kadınların bedeninde bazı dönemlerde hormonlara bağlı olarak birtakım semptomlar sonucunda kitle oluşumu meydana gelebilir.

Hormonlardan kaynaklı oluşan kitlelerin büyük çoğunluğu iyi huyludur. Bu noktada kadınların tedirgin olmalarına gerek yoktur.

Genel anlamdaki nedenlere bakacak olursak;

  • Fiziksel ya da psikolojik travma
  • Enfeksiyon
  • Meme kisti
  • Fibroadenom
  • Fibrokistik hastalık
  • Yap nerkozu

Memede kitle erkeklerde de görülen bir durumdur. Ancak istatistik oranlara göz atıldığı zaman kadınlarda ağırlıklı olarak görüldüğü bilinir.

Meme bölgesinde oluşan kitlelerin bir çoğunun iyi huylu olduğu bilinir. Ancak her kitle tam anlamıyla iyi huylu değildir. Bazı kitleler kötü huylu hatta kanser hastalığının belirtisi olabilir.

Bu nedenle meme kanseri hastalığının belirtilerini doğru bilmek hayati açıdan büyük önem arz eder.

Meme Kanserinin Belirtileri Nelerdir?

  • Meme bölgesinde ya da koltuk altında şişlik tarzı beze
  • Sol ya da sağ memede kitle. Bu kitleler zaman içerisinde büyüme ve şekil değişikliği gibi belirtiler gösterebilir
  • Koltuk altında ağrısız ya da ağrılı şekilde oluşabilen anormal şişlikler
  • Memenin genel büyüklüğünde ve normal şeklinde bozulmalar meydana gelme
  • Meme ucundan kan ya da akıntı gelmesi
  • Meme ucu renginde değişiklikler görülmesi
  • Meme ucunun şeklinde bozulmalar oluşması
  • Meme üzerinde damar genişlemesi, kızarıklık, morarma ve çöküntüler meydana gelmesi

Memede Kitle Tanısı Nasıl Konur?

Özellikle dünya genelinde ve ülkemizde kanserin en tehlikeli tipi olarak kabul edilen meme kanserinin erken teşhisi için kadınların sık sık kendilerini kontrol etmeleri söylenir.

Bir kitle şüphesi oluştuğu gibi mutlaka uzman bir hekime başvurmanız gerekir. Özkaya Tıp Merkezi her alanda olduğu gibi bu alanda da alanında uzman doktorlar eşliğinde muayene ve tedavi sürecinde size yardımcı olur.

Doktorlar önce elle muayene yapmanın ardından bazı tetkikler ister. Memede kitle tespiti için yapılacak ilk tetkik mamografidir. Mamografi sayesinde kitlenin boyutu, konumu ve son durumu gibi pek çok bilgiye detaylı bir şekilde ulaşmak mümkündür.

Mamografi sonucuna göre ekstra olarak ultrason çekilmeniz istenebilir. Eğer her iki yöntemle de istenilen sonuç elde edilemiyorsa meme biyopsisi olmanız gerekebilir.

Memede Kitlenin Tedavi Edilmesinde Kullanılan Yöntemler

Memenizde kitle tespit edildiğinde ağrılarınızın dinmesi için ılık banyo yapmanız önerilir. Ayrıca buz torbaları ve ısıtıcı pedler de masaj görevi görür.

Bölgeye özel uygulanan esansiyel yağlarla masaj yapmanız memede birine sıvının kendiliğinden atılmasını sağlayabilir.

Ağrının hafiflemesi için jel ve özel losyonlar da kullanabilirsiniz. Ancak bu tarz ürünleri mutlaka doktor eşliğinde kullanmanız tavsiye edilir.

Ayrıca gebelik ya da emzirme durumu varsa kullanabileceğiniz ilaçlar da sınırlı sayıda olur. Bazen kitlenin cerrahi müdahalelerle alınması gerekebilir.

Tedavi yöntemine her zaman doktorlar karar verir. Özellikle kitlenin kötü huylu ya da kanser kitlesi olma durumu ortaya çıktığında tedavi yöntemlerinin boyutu da daha farklı şekillerde olur.

Öppna Chatt
1
Hej, hur kan vi hjälpa dig?
Hej, hur kan vi hjälpa dig?