Tüm dünyayı etkisi altına alan COVID-19 salgınının belirtilerinin farkında olmak, kendinizi doğru muayene etmeniz açısından çok önemlidir. Günden güne vaka sayısının artmasıyla beraber, salgının baş gösterdiği belirtileri de merak konusu olmaya başlamıştır. Corona virüs belirtileri, grip ve nezle gibi üst solunum yolu hastalıklarının belirtileriyle benzerlik gösterir.

Günümüzde hızla yayılan bu salgının tüm belirtilerine oldukça hassas davranmak gerekir.

Hastalığın başlıca belirtileri nefes darlığı, öksürük ve ateştir. Ancak solunum yoluyla ilgili yaşanan tüm sıkıntıları dikkate almakta da fayda vardır. Çünkü hastalık, kişiden kişiye değişiklik gösteren farklı belirtilerle de ortaya çıkabilir.

Corona virüs belirtileri arasında burun akıntısı, eklem ağrıları ve halsizlik gibi belirtiler de vardır.

Belirtilerin genel olarak 2 ile 14 gün içinde ortaya çıktığı gözlenir. Ancak bazı durumlarda, hastalığın ortaya çıkması daha uzun dönemleri de bulabilir.

Herhangi bir kronik rahatsızlığı olmayan kimselerin, hiçbir belirti göstermeden, taşıyıcı olarak hayatlarını sürdürebilecekleri de gözlemlenmiştir.

Hastalığın ağır bir duruma gelip ilerlemesi sonucunda zatürre gibi ciddi hastalıklara çevrildiği de bilinen olgular arasında yer alır.

Ağırlıklı olarak solunum rahatsızlığı ile ortaya çıkan corona virüs salgınına kapılan kişilerde göz seğirmesi ya da tutukluluğu gibi farklı semptomlar gözlenebilir.

Virüsün damlacık yoluyla göze bulaşma ihtimali vardır. Araştırmalara göre, corona salgınından dolayı hayatını kaybeden ilk sağlık çalışanının göz doktoru olduğu bilinmektedir.

Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığının belirttiği tedbirleri dikkate alarak salgının bulaşma olasılığını en az seviyeye indirebilirsiniz.

Ellerin ağız ve yüze olabildiğince az değdirilmesi tavsiye edilir. Sık sık ellerin yıkanması da hastalığa karşı alınabilecek en önemli tedbirler arasında yer alır.

Corona Virüse Yakalanan Kişilerde Gözlemlenen Semptomlar Nelerdir?

Corona virüsün bulaşma ve yayılma süreci kişiden kişiye göre değişiklik gösterebilir. Başlangıçta hafif derecede ortaya çıkan belirtiler, zaman içerisinde şiddetlenebilir.

Belirtilerin şiddet derecesi yaş grubuna, kronik hastalıklara ve ortaya çıkma zamanına göre değişebilir. Orta yaş grubuyla ileri yaş grubu arasında gözlemlenen belirtilerin şiddeti birbirinden farklıdır.

Solunum yollarını hedef alan virüsün, ilerleyen dönemlerde ciddi akciğer rahatsızlıklarına neden olduğu bilinir.

COVID-19 salgınının, önceki yıllarda ortaya çıkan diğer Korona virüs vakaları gibi solunum yoluyla bulaştığı bilinmektedir.

Corona virüs belirtileri için bir listeleme yapmak gerekirse

  • Ateş. Virüse bağlı olarak yükselmeye başlayan ateş bir süre sonra daha şiddetli bir hal almaya başlar. Genellikle 37,5 ve üzerinde olan ateşler, risk grubunda değerlendirilir.
  • Öksürük. Virüsün bulaştığı andan kısa bir süre sonra ortaya çıkan öksürük zaman içerisinde boğuk bir hale gelerek ciddi solunum sıkıntılarına yol açar. Özellikle yoğun öksürük ve bununla beraber solunum zorluğu çeken kişilerin sağlık kuruluşlarına başvurmaları tavsiye edilir.
  • İshal. Virüsün bulaştığı bazı vakalarda ishal tespit edilmiştir. Ancak diğer belirtilere oranla görülme ihtimali oldukça düşüktür. İshale bağlı olarak ya da kendiliğinden oluşan bulantı, kusma gibi semptomlar da hastalığın belirtileri arasında yer alır.
  • Özellikle ileri yaş grubunda sıkça görülen nefes darlığı, corona virüs belirtileri arasında en dikkat çekici ve önemli olanıdır. Nefes darlığı bazen öksürükle beraber bazen de kendiliğinden ortaya çıkar.

Corona Virüs Belirtileri Görüldüğünde Ne Yapılmalıdır?

Corona virüs belirtileri olarak bilinen semptomların az şiddette dahi görülmesi durumunda mutlaka dikkate almak gerekir.
Bu süreçte ruh sağlığınızı korumak adına kendinize farklı hobiler edinebilirsiniz.
Özellikle kronik hastalığı bulunan kişilerin psikolojik açıdan olumlu düşüncelere sahip olmaları bu durumda büyük önem taşır.
Ancak unutmamak gerekir ki; corona virüs oldukça tehlikeli bir halde. En ufak belirtilerde dahi özellikle riskli grupta yer alan kişilerin vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşlarına başvurmaları tavsiye edilir.
Genç yaş grubuna sahip olan kişilerde görülen semptomların diğer yaş gruplarına oranla daha rahat atlatıldığı gözlenmiştir.
Genç kişilerde meydana gelen belirtiler bazen kendiliğinden geçer ve tedaviye gerek kalmaz. Corona virüs sürecinde risk taşıyan gruba dahil olan kişilerin dikkatli olmaları önerilir.
Kalp-akciğer hastalığı ya da herhangi bir kronik rahatsızlığı bulunan kişilerde corona virüs belirtileri görülme ihtimali daha yüksektir.
Belirtiler ve alınabilecek tedbirlerle alakalı yeterli bilgiye sahip olunması bu zorlu sürecin daha rahat atlatılmasına olanak tanır.
Şiddetli belirtiler görülen vakalarda sonuç ne yazık ki daha olumsuz olur. Bu vakalar genel olarak Böbrek yetmezliği, ciddi derecede solunum rahatsızlığı ve son olarak ölümle sonuçlanır.

Bu süreçten olumsuz etkilenmemek ve hastalığa yakalanmamak adına yapılan tüm uyarıları ciddiye almak gerekir.

Corona Virüse Karşı Alınabilecek Tedbirler Nelerdir?

Tedbir almak için hastalığa yakalanmış olmak gerekmez. Hatta tedbirlerin belirtiler öncesi alınması korunma açısından daha önemlidir. Corona virüs salgınına karşı alınabilecek tedbirler şu şekilde sıralanabilir;

  • Yurt dışında gelen kişilerle temas etmemek.
  • Zorunlu olarak dışarı çıkılması gereken durumlarda maske ve eldiven kullanmak.
  • Eve dönüşte elleri en az 20 snaite boyunca masaj yaparak yıkamak.
  • Kıyafetleri en az 60 derece sıcaklıkta yıkamak. Ayrıca dışarıdan gelindiğinde kıyafetleri çıkarmak.
  • Öksürük ya da hapşırık sırasında ağızı kapatmak. Mendil yoksa dirsek kısmını ağıza siper etmek.
  • İyi pişmemiş ya da çiğ haldeki hayvan etlerini tüketmemek.
  • Bulunulan ortamı sık sık havalandırmak.
Öppna Chatt
1
Hej, hur kan vi hjälpa dig?
Hej, hur kan vi hjälpa dig?