Hamilelik dönemleri, anne adayları için oldukça heyecan verici geçer. Sık sık çocuğunu görmek isteyen kişiler, çeşitli ultrason yöntemlerine başvururlar. Bu yöntemlerden en çok tercih edilen ise gebelikte detaylı ultrason seçeneğidir.

Gebelikte belirli bir süre geçtikten sonra doktorlar, bebek hakkında daha fazla bilgi verme imkanı bulurlar. Ancak doğuma yavaş yavaş yaklaşıldığı dönemlerde, bebeklerin sağlık durumunun tam anlamıyla öğrenebilmesi için gebelikte detaylı ultrason seçeneği tercih edilir.

Belirli haftalarda yapılması uygun görülen bu ultrason çeşidi, bebeklerin ekstra detaylı şekilde incelenmesine olanak sağlar. Aynı zamanda organların durumunu ve sakatlık olasılığını da incelemek amacıyla kullanılan bu yöntem, günümüzde de pek çok annenin seçimleri arasında yer alır.

Uzman doktorlar tarafından özellikle 17 – 23. hafta aralıkları için uygun görülen gebelikte detaylı ultrason, yüksek çözünürlükte ve kalitedeki bebek fotoğraflarını ebeveynlere sunar.

Gebelikte Detaylı Ultrason Kimler Tarafından Yapılmalıdır?

Olası riskli durumların ortaya çıkma durumunu incelemek için tercih edilen gebelikte detaylı ultrason yöntemi, mutlaka perinatoloji uzmanları ve kadın doğum doktorları tarafından yapılmalıdır.

Perinatoloji uzmanları, detaylı ultrason seçeneklerini test edip inceleyerek herhangi bir sorun olup olmadığını belirleyen kişilerdir. Bütün organların tam anlamıyla görülebildiği bu ultrason çeşidi, oldukça avantajlı bir yöntem olması ile ön plana çıkar.

Ayrıca bu yöntemde doktorların da etkili bir tecrübeye sahip olması ve kullanılacak olan cihazın kalitesi de önemli bir detaydır. Tıp merkezimizde GE Voluson E8 dört boyutlu ultrason cihazı kullanılmakta olup sınıfının yüksek teknolojili cihazları arasında yer alır. Bu sayede en etkili performansı sergileyen cihazlarımız, hem kaliteli hem de faydalı bir yapıda hizmet sunmamıza olanak verir.

Gebelikte Detaylı Ultrason Çeşitleri

Her dönem sıklıkla kullanılan iki boyutlu ultrason modellerinin aksine daha detaylı görüntüleme gücüne sahip olan ultrason cihazlarının kullanıldığı bu yöntem, doğum öncesi kontroller için de oldukça ideal ve gereklidir.

İnceleme metodlarına göre 3 farklı çeşidi bulunan gebelikte detaylı ultrason seçeneklerini listelemek gerekirse;

Renkli Doppler
Renkli ultrason teknolojisinin kullanıldığı bu yöntem, bebeğin damarlarını ve kalbindeki kan akım hızını görüntülemek için kullanılır. Renkli Doppler, bebeğin kalp oluşumu ve damar yollarını detaylı şekilde izlemek amacıyla tercih edilir.

3 Boyutlu Ultrason
Pek çok iki boyutlu ultrason görüntüsünün bir araya gelmesiyle oluşan üç boyutlu yöntemi, bebeğin vücut yüzeyinin net ve yüksek çözünürlüklü şekilde görülmesine olanak sağlar. Sıradan ultrason cihazlarının elde edemeyeceği bu görüntüler ile kesitlerin detaylı incelenmesine yardımcı olur.

4 Boyutlu Ultrason
Ultra geliştirilmiş teknoloji kullanılarak üretilen dört boyutlu ultrason cihazları sayesinde ebeveynler, bebeğin hareketlerini canlı şekilde gözlemleyebilir. Anne karnındaki bebeğin yatış pozisyonunun detaylı şekilde incelendiği bu yöntemden büyük oranda yararlanılır.

Gebelikte Detaylı Ultrason ile Neler İncelenir?

Genellikle bebeğin iç organlarının sağlık durumunu ve kemik gelişimini değerlendirmek için kullanılan gebelikte detaylı ultrason yöntemi, önemli şekilde inceleme yapılmasını sağlar. Bu ultrason yönteminde nelerin incelendiği ile ilgili bir liste yapmak gerekirse;

  • Kafatası, beyincik, beyin
  • Akciğer, göğüs kafesi, kalp
  • Genital organlar
  • Detaylı yüz organları
  • Ayak ve ellerde bulunan kemik sayıları
  • Karın iç organlar ve ön duvarı
  • Omurga ve omurilik
  • Göbek kordonu
    hakkında detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Gebelikte Detaylı Ultrason Nasıl Yapılır?

Gebelik döneminin belirli haftalarında tercih edilen bu yöntem, bebek hakkında detaylı inceleme yapılmasına imkan tanır. Ayrıca bu etkili yöntem, uzman kişiler ve kaliteli ultrason cihazları ile uygulanır.

Yapılan testler ve araştırmalar sonucunda bu uygulamanın bebeğe ya da anneye herhangi bir zarar vermediği gözlemlenmiştir. Bu sebeple ebeveynler, bu konuda oldukça rahat olabilirler.

Ortalama 30-45 dakika aralığında süren bu işlem için, annenin karnının mutlaka tok olması gerekir. Sıradan bir ultrasonla aynı şekilde uygulanan bu detaylı inceleme yöntemi, fazlasıyla güvenilir olmasıyla da bilinir.

Bazı farklı durumlarda ise uygulama bittikten sonra rahim ağzının ölçüsü alınabilir. Aynı zamanda daha detaylı incelemenin gerektiği durumlarda, vajinal yoldan da ultrason çekilebilir.

Bebeğe ve anneye zarar vermediğinden dolayı, isteyen kişiler bu uygulamayı tekrar edebilir. Dilerseniz siz de profesyonel doktorların ve uzmanların bulunduğu Özkaya Tıp Merkezinde, bu işlemi gönül rahatlığı ile yaptırabilirsiniz.

Öppna Chatt
1
Hej, hur kan vi hjälpa dig?
Hej, hur kan vi hjälpa dig?