Dünya genelinde kadınların hayatını kaybetmelerinde en sık rastlanılan hastalıklar arasında meme kanseri ikinci sırada yer alır. Bu yüzden mamografi uygulaması çok önemlidir.
Meme kanserini erkenden teşhis etmek hayatın kurtarılmasında büyük oranda etkilidir.
Meme kanseri için net bir tanı koyma aşamasında mamografi büyük rol oynar. Son dönemlerde kullanımı hızla yayılma gösteren mamografi, özel olarak üretilen röntgen cihazlarıyla çekilir.
Önceki zamanlarda analog cihazlar kullanılarak yapılan bu işlem teknolojinin gelişmesiyle beraber cihazlarla yapılmaya başlanmıştır.
Digital mamografide meme dokusu klasik analog mamografiye göre daha az sıkıştırılmakta ve böylece hastanın hissettiği ağrı daha az olmaktadır.
Yeni nesil teknolojilerle geliştirilen tekniğinin analog yönteme göre bazı farklılıkları vardır. Bu farklılıklar tıp dünyasında avantaj olarak değerlendirilir.Aralarındaki farklar kısaca şu şekilde özetlenebilir;
Göğüslerin cihaz üzerinde yer alan iki plaka arasına sıkıştırılmasıyla yapılır. Sıkıştırma süresi çok uzun değildir. Ancak en net sonucu alabilmek ve hastaların canının fazla yanmaması adına memelerin hassasiyet oranının en az olduğu bir dönemde mamografi çekilmesi tavsiye edilir.
Adetin bittiği dönem yöntemin kullanımı için en ideal dönem olarak kabul edilir. Çünkü bu dönemde hem memeler hassas olmaz hem de şişkinlik oranı doğal seviyede olur.
Meme Dernekleri Federasyonu ve Türk Radyoloji Derneği tarafından yapılan tavsiyelere bakıldığında 40 yaştan 70 yaşına kadar her kadının yaptırmanın uygun olduğu görülür.
70 yaşın üzerinde de yılda maksimum iki kereye kadar yapılması uygundur. 40 yaş altı kadınlar için gerek duyulmaz. Ultrasonografi çekimi 40 yaş altı grubu için ideal yöntem olarak bilinir.
Bu yöntemler dünya üzerinde iki farklı amaç için yapılır. Bu amaçların biri tanı, diğeri ise taramadır.
Tanı amaçlı mamografiler, meme kanseri şüphesi taşıyan kişilere yapıldığından dolayı herhangi bir yaş kısıtlaması yoktur.
Tarama amaçlı çekilecek mamografilerde ise bazı prosedürler uygulanır. Bu prosedürler ABD Kanser Derneği ve Radyoloji Birliği tarafından belirlenir. Dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de kabul edilir.
Hangi durumlarda tarama amaçlı çekim yapılacağını şu şekilde sıralamak mümkündür;
Günümüzde dünya genelindeki orana bakıldığı zaman meme kanserinin ne kadar riskli bir boyutta olduğu gözler önüne serilir.
Bu durum da yöntemin kullanımının ne kadar önemli bir detay olduğunu ortaya koyar.
Kadınların normal yaşantılarını sürdürürken dahi bazı periyotlarda kendilerine muayene yapmaları tavsiye edilir.
Ancak kişinin kendi yaptığı ya da doktorları yaptığı elle muayenede meme kanseri tanışın tam anlamıyla koymak mümkün değildir.
Çünkü elle yapılan muayenelerde tespit edilen kitlelerin oranı en az 1.5 cm’den başlar. Oysa mamografi çektirildiğinde bu oran 0.5 cm’nin altına dahi iner.
Özkaya Tıp Merkezi, kaliteli ve güvenilir cihazlarıyla muayenenizin en doğru şekilde yapılmasına olanak sağlar. Üstelik merkezdeki tüm doktorlar alanında uzmandır.
Mamografi ile tespit edilen kitlelerin oranının küçük olması erken teşhis konusunda en önemli faktörler arasında yer alır.
Yıllar içerisinde yapılan araştırmalar ve edinilen verilere göre kişiler ya da doktorların elle yaptıkları muayenede tespit edilen kitlelerin en az 8 yıllık olduğu bilinir.
Bu nedenle belirtilen yaş gruplarında yer alıyorsanız mutlaka çekimine gitmeniz önerilir.
Kadınların mamografi çekiminde hassas oldukları noktaların başında radyasyon ışınları gelir. Pek çok kadın bu ışınlardan kaçmak adına muayeneyi ihmal eder.
Klasik röntgen, analog ve dijital mamografi arasında yayılan ışın oranı birbirinden farklıdır. Kullanılan tekniğin gösterdiği gelişimler doğru orantılı olarak yaydığı ışınlarda düşüş görülür.
Mamografi yoluyla alacağınız radyasyon ışınlarından korkmanıza gerek yoktur. Bu ışınlar sonucunda kansere yakalanma ihtimaliniz neredeyse imkansızdır.
Çekim yapılırken alınan radyasyon oranı son derece düşüktür. Yıllardır bu alanda yapılan çalışmalar bu dozun, bir yıl içerisinde çevresel faktörlere bağlı olarak alınan radyasyon oranına hemen hemen eş değer olduğunu gösterir. Dijital mamografi çekiminde bu doz daha da düşer.
Dijital mamografi ya da diğer yöntemlerle göğüs filmi çekileceğinden dolayı kişinin belden yukarısının çıplak olması gerekir.
Bu detayı düşünerek muayeneye giderken elbise gibi tek parça kıyafetler yerine alt üst ayrı olan kıyafetler tercih etmeniz önerilir.
Çıkan sonuca olumsuz etkileri olma ihtimalinden dolayı çekim öncesinde herhangi bir kozmetik malzeme kullanılmaması gerekir. Özellikle parfüm ve deodorant kullanımı kesinlikle olmamalıdır.
Mamografi çekimine giderken eğer elinizde daha önceki çekimleriniz mevcutsa doktorunuzun görmesi açısından yanınızda götürebilirsiniz.
Sadece dijital mamografi değil klasik röntgen ve analog mamografi gibi alana dair elinizde olan tüm verileri götürmeniz uygundur.
Genel bir değerlendirme yapmak için önceki filmleri görmek uzmanlar açısından önemli bir detaydır.
Mamografi çekimi sırasında kadınların canı biraz yanabilir. Ancak işlem kısa sürdüğünden dolayı bu can yanması da çok uzun sürmez.